VLABEL-schatting woning

Een VLABEL-schatting nodig? Via Sofie gaat voor je aan de slag!


Het ene schattingsverslag is het andere niet! In sommige gevallen heb je een schattingsverslag van je woning nodig dat voldoet aan de vereisten van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL). Bij de aangifte van een nalatenschap, een schenking of een scheiding bijvoorbeeld. Zo’n VLABEL-schatting mag alleen worden opgemaakt door een erkend schatter-expert, zoals Via Sofie.

Via Sofie, erkend schatter-expert

Als erkend schatter-expert kan Via Sofie een schattingsverslag voor je opmaken dat voldoet aan de specifieke vorm- en kwaliteitsvereisten van de VLABEL. We werken met een vaste set parameters en een uitgebreide databank met eigen vergelijkingspunten om een zo correct mogelijke VLABEL-schatting van jouw woning te maken.

Hoe gaan we te werk bij de schatting van je woning

Bezoek ter plaatse

Een plaatsbezoek is de eerste stap bij het schatten van je woning. We komen bij je langs om foto’s te maken en de nodige info te verzamelen via een vragenlijst. We vragen naar de plannen van de woning, eventuele renovaties, het EPC-verslag, een elektrische keuring, enzovoort.

Het schattingsverslag

Na een bezoek ter plaatse wordt het schattingsverslag opgemaakt. Hierin combineren we onze bevindingen uit het plaatsbezoek met ons eigen opzoekwerk. Zo kijken we naar vloerplaatprijzen, verkoopprijzen van vergelijkbaar onroerend goed in de buurt, de actuele grondprijs rekening houdend met de ligging van het pand, de indeling van het perceel, de aanwezigheid van erfdienstbaarheden, de zogenaamde ‘vetusteit’ of ‘sleetwaarde’, de waterinfo, enzovoort.

De waardebepaling

Op basis van de informatie in het schattingsverslag stellen we een waardebepaling op.  Door alle elementen samen te brengen, kunnen we de waarde bepalen voor verschillende situaties: de venale waarde of verkoopprijs, de waarde bij gedwongen openbare verkoop, de verhuurwaarde, enzovoort.

Afgewerkt document in VLABEL-stijl

Je ziet het, de schatting van je woning vergt niet alleen theoretische kennis over de opbouw van het verslag, er is ook kennis, ervaring en expertise in de markt voor nodig. Zodra jouw schattingsverslag klaar is, ontvang je van ons een uitgebreid document. Als het over een VLABEL-schatting gaat, kan je dit document bezorgen aan de belastingdienst of bank.